Plastic Fantastic

DUIZEL GOES PLASTIC FANTASTIC!

Plastic bordjes, plastic bekers, plastic frietbakjes…. Tijdens Duizel in het Park is zoveel mogelijk van het afval dat we samen produceren van plastic. Zodat we aan het eind van ons festival één grote berg plastic afval hebben die kan worden gerecycled. Want zolang wij er samen voor zorgen dat er geen plastic in het milieu belandt, maar dit netjes ingeleverd wordt in de plastic bak, kan het verwerkt worden tot nieuwe, toffe producten.

MAAR PLASTIC IS TOCH ZO SLECHT VOOR HET MILIEU?

Klopt! Ten minste, als het inderdaad op straat blijft rondslingeren en in het water of de struiken terecht komt. Het duurt namelijk ontzettend lang voordat plastic door de natuur wordt afgebroken en veel vogels, vissen en andere dieren kunnen er aan overlijden als zij plastics opeten. Maar belandt het plastic niet in de natuur, dan is het een waardevolle grondstof waar we met allerlei technieken enorm veel producten van kunnen maken. En die technieken blijven zich in een rap tempo ontwikkelen.  Bedenk maar eens hoeveel plastic verpakkingen jij dagelijks in je handen hebt: je broodzak, het bakje om je aardbeien, je flesje water… Allemaal gemaakt van plastic en met de belangrijkste taak om bederf en beschadiging van voedsel te voorkomen (bron: Milieu Centraal). Lever je dit verpakkingsplastic na gebruik netjes in, dan kunnen hiervan oneindig veel nieuwe producten worden gemaakt. Kijk maar eens naar wat de volgende Rotterdamse ondernemers allemaal met jouw plastic afval kunnen: The Better Future Factory, Community Plastics en Recycled Island. En kunstenaar Tijs Rooijakkers maakt er o.a. bouwstenen voor zijn Wallboot van.

WAT MAG ER IN DE PLASTIC BAK?

Duizel in het Park hanteert dezelfde richtlijnen als de Gemeente Rotterdam. Dus alles wat bij de Gemeente in de oranje bakken mag, mag er bij ons ook in. Weet je daarvan ook nooit precies hoe het zit? Zoek het dan op op de website van de Gemeente of in de RecycleManager app (of website) of Milieu Centraal.

Wist je trouwens dat je in de oranje bakken in Rotterdam tegenwoordig ook blik en pak (drankkartonnen) mag inleveren? Deze drie stromen kunnen namelijk eenvoudig van elkaar gescheiden worden.

WAAROM KIEZEN JULLIE PLASTIC EN GEEN PAPIER?

Het recyclen van afval is een pittige klus.  Zodra je iets bij de verkeerde afvalstroom weggooit, vervuil je die stroom zodanig dat de recycling ervan heel lastig wordt en het alsnog bij het restafval terecht komt. En dat geldt zeker voor papier. Nat of extreem vervuild papier – zoals je papieren frietzak met mayonaise – kan niet meer gerecycled worden. Bovendien kun je aan veel producten waaruit jij je friet, koffie, bier of appelpunt nuttigt, van de buitenkant niet goed zien of het wel écht en volledig van papier is. In een papieren koffiebekertje zit bijvoorbeeld altijd een dun laagje plastic om ervoor te zorgen dat die hete koffie jouw bekertje niet direct verpulvert. En in het drinkpakje van je zoon of dochter zit aan de binnenkant een laagje aluminium om de inhoud vers te houden en de verpakking droog. Met plastic is dat een stuk eenvoudiger. Het is goed te herkennen als plastic, het kan worden schoongemaakt en vervolgens het recyclingproces in.

Kortom door te kiezen voor plastic maken we het jou makkelijk om het afval te scheiden én zorgen we samen voor een zo efficiënt mogelijke recycling.

HOE WERKT HET?

Samen met onze leveranciers en de cateraars op het terrein zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk van wat je bij ons eet en drinkt in of op plastic wordt geserveerd.

Helaas kunnen we (nog) niet alle eet- en drinkwaren op deze manier aanbieden: een kopje hete koffie of thee laten we je niet uit plastic drinken, want dan zakt je bekertje direct in elkaar en brand jij je vingers. Maar ook pizza’s en crêpes worden op hittebestendige, papieren bordjes geserveerd zodat deze niet wegsmelten.

Ben je uitgedronken of gegeten kijk dan goed waar je je afval deponeert: plastic kan in de plastic bak, overig afval kan in de grijze bak voor restafval. Lege (bier)flesjes met statiegeld graag inleveren bij de bar, of achterlaten in een krat bij één van de afvalpunten. Daar staan ook glasbakken voor glas zonder statiegeld (zoals wijnflessen).

We hopen natuurlijk dat je gaat genieten van alle heerlijkheden die je aan de Duizel bar en kraampjes kunt kopen. Mocht je toch iets van thuis meenemen, zorg dan dat dit in een herbruikbaar (Tupperware?) bakje zit of ook in een plastic verpakking, dat vinden wij plastic fantastic!

IS DUIZEL MET DE PLASTIC FANTASTIC CAMPAGNE NU ECHT DUURZAAM?

Nog lang niet zo duurzaam als we als festival zouden willen zijn. Maar de campagne dient als een belangrijke test om samen met jullie en onze partner Thuisrecycling.nl onze voetafdruk te verkleinen. Ieder jaren leren we daarin bij en ieder jaar proberen we jullie daar beter over te informeren en in te begeleiden. Daarbij analyseren we de hele keten van het afval: van de productie tot aan de verwerking. Help je ons mee in het zetten van een volgende stap?