Plastic Fantastic

Duizel goes plastic fantastic!

Plastic bordjes, plastic bekers, plastic frietbakje, plastic ijsbakje…. Tijdens Duizel in het Park is zoveel mogelijk van het afval dat we samen produceren van plastic. Zodat we aan het eind van ons festival één grote berg plastic afval hebben die optimaal kan worden gerecycled. Want zolang wij er samen voor zorgen dat er geen plastic in het milieu belandt, maar dit netjes ingeleverd wordt in de plastic bak, kan het keer op keer verwerkt worden tot nieuwe, toffe producten.

Maar Plastic is toch zo slecht voor het milieu?

Klopt! Ten minste, als het inderdaad op straat blijft rondslingeren en in het water of de struiken terecht komt. Het duurt namelijk ontzettend lang voordat plastic door de natuur wordt afgebroken en veel vogels, vissen en andere dieren kunnen er aan overlijden als zij plastics opeten.

Maar belandt het plastic niet in de natuur, dan is het een waardevolle grondstof waar we met allerlei technieken enorm veel producten van kunnen maken. Bedenk maar eens hoeveel plastic verpakkingen jij dagelijks in je handen hebt: je broodzak, het bakje om je aardbeien, je flesje water… Allemaal gemaakt van plastic en met de belangrijkste taak om bederf en beschadiging van voedsel te voorkomen (bron: Milieu Centraal). Lever je dit verpakkingsplastic na gebruik netjes in, dan kunnen hiervan oneindig veel nieuwe producten worden gemaakt. Kijk maar eens naar wat de volgende Rotterdamse ondernemers allemaal met jouw plastic afval kunnen: The Better Future Factory, Community Plastics en Recycled Island.

Maar waarom dan Plastic en geen papier?

Het recyclen van afval is een pittige klus.  Zodra je iets bij de verkeerde afvalstroom weggooit, vervuil je die stroom zodanig dat de recycling ervan heel lastig wordt en het alsnog bij het restafval terecht komt. En dat geldt zeker voor papier. Nat of extreem vervuild papier – zoals je papieren frietzak met mayonaise – kan niet meer gerecycled worden. Bovendien kun je aan veel producten waaruit jij je friet, koffie, bier of appelpunt nuttigt, van de buitenkant niet goed zien is of het wel écht en volledig van papier is. In een papieren koffiebekertje zit bijvoorbeeld altijd een dun laagje plastic om ervoor te zorgen dat die hete koffie jouw bekertje niet direct verpulvert. En in het drinkpakje van je zoon of dochter zit aan de binnenkant een laagje aluminium om de inhoud vers te houden en de verpakking droog. Met plastic is dat een stuk eenvoudiger. Het is goed te herkennen als plastic en makkelijk schoon te maken, waardoor het vrijwel altijd gerecycled kan worden.

Kortom door te kiezen voor plastic maken we het jou makkelijk om het afval te scheiden én zorgen we samen voor een optimaal recycle resultaat.

Hoe gaan we te werk?

Samen met onze leveranciers en de cateraars op het terrein zorgen we ervoor dat je vrijwel alles wat je bij ons eet en drinkt in een plastic bakje, bordje of bekertje zit. Zo zit ieder drankje dat je aan de Duizel bar koopt in een plastic glas, kun je bij Frites de Campagne je frietje uit een plastic bakje eten en gaan ook de ijsjes van Sander dit jaar in een plastic bakje (of eetbaar hoorntje). Ben je uitgedronken of gegeten dan kan alles in de plastic bak. 

Wordt echt al het eten en drinken in plastic geserveerd?

Dat lukt helaas (nog) niet. Een kopje hete koffie of thee laten we je niet uit plastic drinken, want dan zakt je bekertje direct in elkaar en brand jij je vingers. Ook is er niet voor alle versnaperingen op het festival terrein een plastic bordje of bakje te verkrijgen dat er voor zorgt dat jij het zonder knoeien kunt nuttigen. In dat geval hebben de cateraars toch gekozen voor een ander materiaal.

Zit jouw eten en drinken dus niet in plastic, dan gooi je het in de grijze bak voor restafval. Bij elke foodtruck kun je zien waar het afval naartoe moet. 

Wat kun jij doen?

Ervoor zorgen dat al het plastic afval dat je op het terrein produceert (of vindt) in de plastic afvalbak terecht komt.  We delen ook plastic zakjes uit waarin je zelf je plastic- en restafval kunt verzamelen. Zit je dus lekker op je kleedje te genieten van literatuur, muziek, de zon of een biertje, dan kun je al het afval dat je produceert in deze zakken kwijt. Ga je er weer vandoor dan gooi je de gekleurde zak in de plastic bak en de witte zak in de grijze bak. Hoe makkelijk is dat?

We hopen natuurlijk dat je gaat genieten van alle heerlijkheden die je aan de Duizel bar en kraampjes kunt kopen. Mocht je toch iets van thuis meenemen, zorg dan dat dit in een herbruikbaar (Tupperware?) bakje zit of ook in een plastic verpakking, dan doe je nog steeds met ons mee om voor 100% plastic te gaan!

Is Duizel met de Plastic Fantastic Campagne nu echt duurzaam?

Nog lang niet zo duurzaam als we als festival zouden willen zijn. Maar de campagne dient als een belangrijke test om samen met jullie en onze partner Thuisrecycling.nl onze voetafdruk te verkleinen. Ieder jaren leren we daarin bij en ieder jaar proberen we jullie daar beter over te informeren en in te begeleiden.