Festivaldirecteur Mariska Verhulst over het programma

Nieuws

Festivaldirecteur Mariska Verhulst vertelt over het programma van Duizel in het Park 2016:

"Tijdens de opbouw van Duizel 2016 op donderdag kreeg ik een filmpje doorgestuurd van de crew. Ze hadden de muziek vast aangezet en een aantal kinderen stond te dansen. Ik schoot meteen in de lach van de kleine Duizelfans.

Het past mooi in het thema; net zoals vorig jaar gaan we tijdens Duizel in het Park op zoek naar stadsgeluk. Waarbij het vooral draait om ontmoetingen. Waarom? Voor ons is ontmoeting super belangrijk voor de leefbaarheid in de stad. En aangezien Duizel een festival met inhoud is, is dat ieder jaar weer een spannende zoektocht naar programmering. Als ik dit jaar naar onze ‘playlist’ kijk, moet ik meteen weer lachen. Om het in duidelijke taal te zeggen: artistiek hebben we een dijk van een programma.

Alleen onze schrijvers al, nog niet eerder waren die zó actueel. Geert van Istendael schrijft over wat er speelt in Brussel én tegelijkertijd over onze oer-Rotterdamse Schiedamse Vest. Elfie Tromp schrijft wekelijks over wat haar bezighoudt, en verbleef recentelijk in een seniorencomplex om te ontdekken hoe het is om bejaard te zijn. En net zag ik langskomen dat Lize Spit een ongelofelijke 80.000 boeken verkocht van haar verbijsterende debuut Het Smelt.

Dan onze kunst en performances, die gaan stuk voor stuk over ontmoeting. Van Granny’s finest die de eenzaamheid onder ouderen wegbreien tot Het Verhalenhuis waarmee we generaties bij elkaar brengen. En de muziek? Die verbindt alles aan elkaar én houdt de sfeer erin. Wat dat betreft gaven die kids in het filmpje het goede voorbeeld: gewoon dansen en genieten.

Een ding maakt Duizel extra spannend dit jaar: we vragen voor het eerst in ons bestaan entree. Een beschaafde bijdrage van drie euro. Uiteraard kreeg ik veel de vraag: ‘waarom?’. Heel simpel: Duizel is de laatste jaren gegroeid, steeds meer mensen voelen zich aangesproken door ons verhaal. Dat brengt extra kosten met zich mee, denk aan beveiliging, toiletten en andere zaken. Zeker omdat we ons terrein zo moeten inrichten, dat die unieke en intieme Duizelsfeer er blijft.

Dus ja, we hebben er gemixte gevoelens over. We vonden gratis ontzettend sympathiek én laagdrempelig. Tegelijkertijd: hoe meer mensen we kunnen bereiken met ons verhaal over stadsgeluk, hoe beter. Dus kom langs en zorg dat je voor die drie euro de mooiste mensen ontmoet die er zijn. Want één ding is zeker, het publiek is al jaren net zo goed (of beter) dan het programma!"

Mariska Verhulst