Annelies Verbeke

Annelies Verbeke

Met haar literaire debuut ‘Slaap!’ zette Annelies Verbeke uit Gent, België zichzelf meteen in de spotlights. Het boek werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en bekroond met onder andere de Vlaamse Debuutprijs. Met haar vorige roman ‘Dertig dagen’ uit 2015 won ze drie prijzen op rij: de F. Bordewijkprijs 2015, de NRC Boekenwedstrijd 2015 en de Opzij Literatuurprijs 2016.

De laconiek-sarcastische en dan weer gevoelige toon van Verbeke oogst veel bewondering bij recensenten én lezers. In haar boeken en verhalenbundels staan ongewone mensen uit de stad centraal, waarvan het leven niet persé volgens de gangbare patronen verloopt. Zo ook in ‘Halleluja’, haar bundel die afgelopen januari verscheen. In vijftien verhalen ontdekken de personages – van fitnessverslaafde tot overspelige tot bewoner van een aankomstwijk - dat elk begin een einde in zich draagt en dat een einde vaak, maar niet altijd, een nieuw begin inluidt.

'Verbeke snuffelt aan de mens en ruikt tristesse. Opgekalefaterde, door woorden als succes en geluk vermomde tristesse die vooral in de kleine dingen schuilt (...) Toch blijft de toon in Halleluja vrijwel constant licht. De verhalen lijken haast gezellig, maar de gezelligheid is van het slag waar je in de hapjes stikt en de theelichtjes een uitslaande brand veroorzaken.' (**** De Standaard)

Lees hier de recensie van de Volkskrant (*****) ‘In Haleluja geeft Verbeke blijk van meesterschap (…) De personages zijn ontzettend écht, hoewel de verhalen dikwijls absurdistisch zijn.’

Foto: Alex Salinas

Za 5 aug: 16.30 uur De Vuurtent I 17.30 uur (incl. interview) De Roltrap I 18.30 uur De Woonkamer