Duurzaam stadsfestival

Duurzaam stadsfestival

29 juli 2018

 

Duizel in het Park zet zich het hele jaar door in voor een duurzame toekomst. Wij geloven dat wij als stadsfestival samen met kunstenaars, ontwerpers en het publiek een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan duurzame relaties en een gezonde, toekomstbestendige leefomgeving. Tijdens het festival maar ook daarbuiten gaan we op zoek naar creatieve oplossingen voor lokale, grootstedelijke en soms zelfs mondiale problemen. Denk aan afval, stroomverbruik en waterproblematiek maar ook eenzaamheid in de grote stad. We nodigen kunstenaars en ontwerpers uit om hierover mee te denken, maar vinden het ook belangrijk om van jou te horen, hoe jij denkt over duurzaam samenleven in de grote stad. Hieronder lees je alles over hoe wij op kleine en op grote schaal proberen mee te werken aan een veerkrachtige toekomst.

Minimale uitstoot, grote impact
Om onze ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te beperken bouwen wij elk jaar het prachtige Duizelterrein op van de hergebruikte materialen van het afgelopen seizoen. In plaats van weg te gooien blaast Floris Zegwaard van Studio Zegwaard naast het nodige nieuwe ook oud materiaal nieuw leven in. We werken zo veel mogelijk samen met lokale leveranciers en hebben een volledig biologische en vegetarische crewcatering. De verlichting is voor minimaal 80% LED en voor nachtverlichting maken we gebruik van zuinige gasontladingslampen. Voor een verdere minimale uitstoot zorgen we dat ’s-nachts de horeca-koelingen op een eigen, kleinere generator draaien en alle overbodige stroomverbruikers uitgeschakeld zijn.

Het festivalterrein wordt daar waar dit het toelaat natuurlijk afgebakend. Hiermee zorgen we voor een beperkt transport van materiaal. Tot slot wordt al ons flyermateriaal CO2-neutraal geproduceerd door drukkerij Groenprint. We werken bovendien samen met diverse partijen die zich bezighouden met afvalscheiding, energieverbruik, waterproblematiek en/of maatschappelijke issues. Bekijk onze partners hier.

Afvalscheiding en recycling

Samen met onze bezoekers, artiesten en medewerkers zamelen wij het afval zoveel mogelijk gescheiden in, net zoals je dat thuis ook doet. Ook zoeken we op creatieve manieren om zwerfafval te voorkomen op het festivalterrein, in het park en de omgeving. Onze eigen Duizel-vormgever Studio Zegwaard hergebruikt bij de opbouw van het festivalterrein zoveel mogelijk oude bouwmateriaal om het park elk jaar weer bijzonder in te richten.

Dit jaar krijgen we versterking van het duurzame performance collectief Bouwjaar ’84 / De Zwervers. Met hun opvallende walking act Korpus maken zij de festivalbezoekers bewust van hun afvalgedrag door ze te vragen hun afval in de buik van de lopende reus te stoppen.

Blue City 010 is aanwezig met hun mobiele Blue City Lab waarin ze het publiek kennis laten maken met slimme alternatieven voor plastic. Bijvoorbeeld materialen die ontwikkeld zijn met de hulp van micro organismen.

Upcycle special
Voor de zichtbaarheid van onze crew werken we dit jaar samen met de zeefdrukwerkplaats van PLUSPUNT Rotterdam aan een slim upcycle project onder leiding van Baschz Leeft. Hiervoor gebruiken we gedoneerde t-shirts, afkomstig van voorstellingen en festivaledities uit het verleden van o.a. Theater Rotterdam, De Operadagen Rotterdam en Over ’t IJ-festival. Zo ontwikkelen we unieke Duizel-shirts, waar je ons dit jaar aan kan herkennen.

Duizel heeft Dorst
In 2016 startten we met het ontwerpbureau Afdeling Buitengewone Zaken Duizel heeft Dorst. Met dit project stelden we de, voor ons dichtbij zijnde, waterproblematiek centraal. Wat kunnen we doen met het wateroverschot in het park en de omliggende wijk die bij hevige regen dienst doen als afwateringsgebied voor de binnenstad? Samen met omwoners en het festivalpubliek bedachten we verschillende oplossingen die uitgroeiden tot een ludieke actie. Tijdens Duizel in het Park in 2017 zetten we met behulp van het publiek 20.000 regenwormen (gangmakers) uit voor een betere doorwatering van het festivalterrein.

In 2018 krijgen we bezoek van Superduo die speciaal voor Duizel in het Park het Watergeheimen-onderzoekslaboratorium op poten zet met proefjes en weetjes over water. Op de vrijdag is daarnaast de watertafel van het Hoogheemraadschap te bewonderen.

Ook dit jaar werken we weer samen met Afdeling Buitengewone Zaken. We zijn deze zomer   van start gegaan met een nieuw project over meer biodiverse verbindingen in Rotterdam Noord. Met omwonenden, ecologen en experts onderzoeken we hoe we zorg kunnen dragen voor alle soorten in de stad, mens, plant en dier. Tijdens het festival kan je als bezoeker meedoen aan een van de droppings in de wijk. Hiermee dagen we je uit om de omgeving voor een keertje vanuit het perspectief van een dierlijke wijkgenoot te beleven en mogelijkheden voor nieuwe groene verbindingen te onderzoeken.

Werk-in-wording
Uiteraard is er altijd ruimte voor verbetering. Hoewel we hard ons best doen zijn we er nog niet. Elk jaar nemen we nieuwe stappen. En, als je wil kan je ons daarbij ondersteunen. Heb je zelf goede ideeën of wil je met ons in contact komen om mee te denken over een duurzaam festival? Neem dan contact met ons op via info@duizelinhetpark.nl