10 jaar ontmoeting en verbondenheid

10 jaar ontmoeting en verbondenheid

12 december 2018


Door: Mariska Verhulst 

Tien jaar Duizel in het Park. Als ik het zou moeten omschrijven dan is Duizel een grote ontdekkingstocht, langs verhalen, door het park en door de wijk. Een plek waar je mensen kan ontmoeten en nieuwe dingen kan ervaren, op je eigen tempo. We hebben nooit grote namen geprogrammeerd, hoewel er soms opeens stiekem toch een bekende naam voorbij kwam. In het park verspreid vind je elk jaar weer intieme bijzondere voordrachten, concerten, theatrale installaties, een wandeling door de wijk. We betrekken vanaf de eerste editie al de stad en de buurtbewoners bij het festival. Omdat we die inbedding belangrijk vinden, graag iets betekenen voor de stad en onze buurtbewoners. We maken op een subtiele manier impact.

Duizel in het Park brengt kunst, mens en de stad samen. We jagen de verbeeldingskracht van onze bezoekers aan, we brengen onverwachte ontmoetingen tot stand en we maken mensen bewust van maatschappelijke thema’s.

Ontmoeting en verbondenheid
We begonnen al tijdens de eerste editie met portretten van buurtbewoners  in de videosoundscape Aarde  die werd geprojecteerd op een object in het water van de vijver. Ernest van der Kwast had een aantal bijzondere buurtbewoners geïnterviewd en we wisten Urbi et Orbi te strikken voor de videokunst; Michel Banabila en Eric Vloeimans werkten mee aan de geluidscompositie. Ontmoetingen met buurtbewoners en stadsgenoten lopen als een rode draad door de jaren heen.  Het Duizelmaal waarbij bezoekers hun eigen kip plukten en boontjes dopten of bij hun eigen buurtgenoten aan de keukentafel schoven. De productie Zilverwerk met Linda Pijnacker in 2013 waarin we verhalen verzamelden van oudere buurtbewoners en die smeedden tot een schitterend hoorspel. Vorig jaar liet Karlijn Souren ons kennismaken met iemand van een andere generatie dan jezelf door middel van voedsel in Tafelgenoot. Ze ontwikkelde de productie samen met bewoners van Humanitas Bergweg, waar we ook dit jaar weer te gast zijn. Bewoners tekenen hun op met hulp van schrijfster Elske van Lonkhuyzen. Dit doen we samen met het Platform voor Ouderen en Verhalen, waarmee we eerder ook een Q&A with the grey organiseerden. De oma’s en opa’s van Granny’s Finest leerden ons breien en het Danspaleis liet (en laat) ons onbedaarlijk dansen.

Ook ontmoetten we kunstenaars in het project Achterom, waarbij ze ons een inkijkje gaven in hun creatieve brein alsof we even ‘achterom liepen’ en in hun werkschuurtje mochten spieken.

We trokken de wijk in om die met andere ogen te bekijken. De dansers van Erik Kaiel lieten ons portieken en gevels en de glimmende wanden van het nieuwe metrostation zien. Wildgroei nam ons mee naar Kleinpolderplein en liet ons dromen van een nieuw toekomstperspectief van deze plek.

 

Bijzondere (inter)nationale theatermakers
In de afgelopen tien jaar werkten we samen met makers uit Rotterdam en ver daarbuiten. Het Rotterdamse Onderwater Producties stond met verschillende maatschappelijk geëngageerde producties op ons festival, waaronder Future Shock. Landelijk bekende locatietheatergezelschappen zoals Waterlanders, De Jong & de Witte, video collectief Het Blauwe Uur , dansgezelschap Cie Woest, Benjamin Vandewalle met Inter-view en Project Wildeman maakten ook grote indruk. Wat mij persoonlijk enorm is bijgebleven is Pelat van Joan Catala. “De man met de paal”. Hij was sowieso een van de eerste artiesten uit het buitenland die we mochten verwelkomen en hij deed iets wat we in Rotterdam nog niet eerder gezien hadden. Heel simpel en toch heel erg effectief. Met behulp van festivalbezoekers klom hij in een metershoge paal, midden op het grasveld.

Voordrachten op speciale plekken en momenten
Ramsey Nasr in een vogelnest, Esther Gerritsen in de stromende regen op een vlot. Auteurs op schommels en op roltrappen. Duizel kenmerkt zich door bijzondere voordrachten van bijzondere schrijvers. Lize Spit ging een persoonlijk gesprek aan met Geert van Istendael onder leiding van onze interviewer Leo Hogenboom, Stefan Hertmans las in de stromende regen voor aan zijn kleinste publiek ooit (zo’n 10 mensen onder een paraplu) en nam een foto van ons omdat hij dat zo bijzonder vond, Abdelkader Benali sprak liefdevol over het Vroesenpark en noemde dat vervolgens per ongeluk het Vondelpark.

Op een duurzame manier met elkaar en met onze omgeving omgaan
Een festival organiseren lijkt niet perse duurzaam, maar we dragen graag ons steentje bij aan een beter milieu en meer bewustzijn. Dat doen we met hulp van kunstenaars en ontwerpers die ons uitdagen om met een andere blik te kijken. In 2016 deden we dat op ludieke wijze met Marja van Katendrecht die onze Plastic Fantastic ambassadeur werd. We probeerden onze afvalstroom zo klein mogelijk te maken en volledig van plastic, zodat we die ene stroom goed konden recyclen. Vorig jaar nodigden we kunstenaar Tijs Rooijakkers uit om na te denken over wat we konden doen met al dat plastic en het op een mooie manier te hergebruiken. En we starten met een water project, over regenwater en hoe we de stad klimaatbestendig konden maken. We zetten 20.000 regenwormen uit en nodigden Chroniqueur van het water Corinne Heyrman uit. Positieve acties die er hopelijk voor zorgen dat we net weer een stapje verder zetten in ons dagelijks leven.

Muzikale toverballen
We organiseren natuurlijk ook gewoon graag een feestje. Met toffe acts en sinds 2 jaar ook een gedenkwaardige afterparty bij onze buren van de tennis. Persoonlijk hoogtepunten: The Black Atlantic die later nog eens terugkwam als Black Oak, Eefje de Visser voordat ze echt doorbrak bij het grote publiek, om over de Belgische Oscar and the Wolf maar te zwijgen. Zij speelden in 2011 op onze bescheiden podium en staan inmiddels in de Ziggo Dome. Rina Mushonga zong de sterren van de hemel onder een boom op een zonnige zomerdag voor ademloos luisterende mensen. Winterdagen transformeerde ‘s nachts tot groene kikkers van de Smudged Toads. The Cosmic Carnival die Duizel veranderde in een hippie feestje, the Iguana Death Cult waarbij voor het eerst (en waarschijnlijk niet het laatst) gecrowdsurft werd op Duizel in 2016 en Altin Gün die vervolgens weer een energieke psychedelische sfeer aan het festival gaf. De muziek zorgt ervoor dat Duizel soms wel een toverbal lijkt.

 

Mariska Verhulst

Artistiek leider Duizel in het Park